Thespian na Block Upu: Od stvarne primjene NFT-jeva do budućnosti blockchaina

by Ivana Turković, December 20, 2023
Malo koja tema uspijeva podijeliti prostoriju u suparničke tabore onoliko koliko to blockchainu polazi za rukom. S jedne strane, blockchain je revolucionaran izum koji običnim ljudima omogućava vlasništvo nad imovinom namijenjenom najbogatijima. S druge strane, igračka je u rukama prevaranata.

Na kraju dana, blockchain je alat. Ono što ga čini moćnim znanje je iza njega. Upravo zato je naš CEO, Nikola Glumac, pozvan da u sklopu novopečenog studentskog projekta, Block Up, okupljenima približi NFT-jeve, ključan dio blockchain ekosistema. Projekt je nastao u organizaciji udruge studenata BEST. 
blog.png 526 KB


Kulminacija eventa bio je Q&A panel gdje su govornici odgovarali na uvijek popularna pitanja iz kripto svijeta; kada će blockchain biti dio svakodnevice, kako utječe na okoliš, što je s državnom regulacijom i koje trendove možemo očekivati u skoroj budućnosti.

Svi panelisti su se složili da je napredak svakodnevan, ali da kripto zajednicu čeka još puno rada prije no što blockchain bude dostupan na baš svakom uglu. 
“Trenutno tek traje borba za developere. Svima je fokus izgraditi platformu koju prvenstveno developeri žele koristiti, a onda možemo pričati o iskustvu krajnjih korisnika”, pojašnjava Glumac. 

Na globalnoj razini, centralne banke žure se što prije sastaviti regulative koje će na njima prihvatljiv način strukturirati razvoj blockchaina.

“Države bi htjele regulacije i korištenje, ali da je pod njihovom kontrolom. Ne sviđa im se blockchain koji pripada ljudima”, ističe Filip Brzica iz Rezoluta.

Frane Mušić iz Koios Consultinga vjeruje da će centralne banke uskoro početi i izdavati svoje blockchainove, koji će biti državno potpomognuti.

Glumac dodaje i kako je blockchain relativno mlada tehnologija, osobito u usporedbi s AI-jem na čijem se razvoju radi od 70-ih. Što se tiče mjerenja uspjeha blockchaina, taj trenutak će široj populaciji biti nezamjetan. Naime, kada primjene prestanu biti špekulativne, a ljudi postanu nesvjesni da uopće koriste blockchain, tada će ova tehnologija biti sveopće prihvaćena.

Jedan takav primjer je NMKR, platforma na kojoj i početnici uz malo kripto pismenosti mogu izraditi vlastiti NFT. 
DSC_0830.png 518 KB


“Uz Nikolino predavanje, prošli smo kroz iskustvo stvaranja vlastitog NFT-a koristeći Nami wallet i NMKR Studio, što je bilo uzbudljivo. Definitivno su potaknuli moj interes za NFT-ove, a osnovno znanje koje sam stekao će sigurno biti korisno”, zaključuje Mario Gavrić s FER-a.

Na predavanju je Glumac otkrio studentima i kako je iza kulisa izgledala izgradnja Cardana, blockchain platforme koja objedinjuje filozofije svojih planetarno poznatih prethodnika — Bitcoina i Ethereuma.

Te filozofije, osim tehničkih specifikacija, dijele koncept decentralizacije. Poanta decentralizacije je inkluzivnost, svatko je dobrodošao na blockchainu i može sve napraviti. Za sve koji tek žele ući u kripto svijet, panelisti imaju samo riječi ohrabrenja i poziv da se neovisno o svojoj razini znanja angažiraju u blockchain zajednici. 

Zahvaljujemo se organizatorima što su nas prepoznali kao pokrovitelje akademske zajednice, panelistima na iznimno zanimljivoj raspravi te studentima čiji doprinos kripto svijetu jedva čekamo vidjeti!




About the author:
Author avatar
Ivana Turković
Strategic Communications Manager
Ivana translates ideas and complex concepts through inspiring stories, in both external and internal communication. Her content is a bridge between Thespian and you, written to empower you with insight.
Need help with Thespian na Block Upu: Od stvarne primjene NFT-jeva do budućnosti blockchaina ? Contact us!